Nyrkkeily vedonlyönti – Tietoa ja tipsejä veikkaukseen

Commercial content | New Customers Only | 18+

Kaupallinen sisältö | Vain uusille asiakkaille | 18+

Jo ihan modernin nyrkkeilyn ensimetreiltä asti nyrkkeily on yhdistetty vedonlyöntiin. Myös nykyään se on todella suuri bisnes sekä uhkapelaajille että vedonvälittäjille. Nyrkkeily on ehdottomasti mielenkiintoinen ja tapahtumarikas laji, jos esimerkiksi mietimme yhdysvaltalaisen keskisarjan nyrkkeilijän Rubin ”Hurricane” Carterin hurjaa tarinaa 70-luvulla. Tässä kappaleessa esittelemme lajin historiaa, käymme läpi nyrkkeily painoluokat, ja käymme läpi nyrkkeily vedonlyönti kysymyksiä, kuten esimerkiksi erilaisia vedonlyöntimuotoja sekä myös strategioita, jotka kannattaa ottaa huomioon vetoa lyödessä.

Nyrkkeilysarjojen jaottelu ja nyrkkeily painoluokat

Nyrkkeilyllä on pitkä historia, ja siitä onkin jo ensimmäiset maininnat yli 600 vuotta ennen ajanlaskumme alkua antiikin Kreikassa. Nykyään nyrkkeily on todella iso bisnes, ja siinä liikkuu paljon rahaa. Nyrkkeily vedonlyönti on siis hyvin yleinen viihde tämän urheilulajin ympärillä, ja ihan syystäkin.

Jotta voit aloittaa vedonlyönnin, on hyvä ensin ymmärtää muutama asia itsestään vedonlyöjänä sekä muutenkin lajista jonka jälkeen voit poimia meidän vedonlyöntibonukset etusivulta. Aloitetaanpa ihan perusteilla. Oletko pitkään seurannut lajia? Silloin esimerkiksi lajin sanasto on sinulle varmasti tuttu.

Oletko vasta alkanut seuraamaan lajia, vai kiinnostaako sinua pelkästään nyrkkeily vedonlyönti? Nyrkkeilyssä on tärkeää ymmärtää se, että siinä on todella paljon hyvin yksityiskohtaista termistöä, jonka ymmärtäminen vie jo pitkälle.

Lisäksi lajilla on paljon erilaisia sääntöjä, ja turnaukset ovat rakentuneet hyvin erilaisen pohjan päälle, kuin muissa lajeissa. Tässä kappaleessa käymme läpi nyrkkeilyn perusteet, eli nyrkkeily painoluokat, mihin pelaajat on jaettu. Nyrkkeily vedonlyönti on kaiken tämä perusteella todella jännittävä vedonlyöntivaihtoehto!

Nyrkkeilysarjat on jaettu painon mukaan erilaisiin sarjoihin (nyrkkeily painoluokat). Sarjat vaihtelevat nimeltään ja painon mukaan riippuen organisaatiosta tai turnauksesta. Esimerkiksi nyrkkeilyn kesäolympialaisissa on vastaavat, mutta hieman eri painorajat kuin esimerkiksi joidenkin ammattinyrkkeily turnausten tai amatööri turnausten alla.

Ammattinyrkkeilyn pääorganisaatioita ovat muun muassa WBA (World Boxing Association), WBC (World Boxing Council), IBF (International Boxing Federation), WBO (World Boxing Organisation), sekä Suomessa Suomen nyrkkeilyliitto ja AIBA (Amateur International Boxing Association). Alla oleva taulukko esittelee painorajat ja nyrkkeily painoluokat ammattinyrkkeilyssä.

Painoraja Nyrkkeily painoluokat suomeksi Nyrkkeily painoluokat englanniksi
Ei ylärajaa Raskassarja Heavy weight
90,72 kg Alempi raskassarja Cruiser weight
79,4 kg Raskas keskisarja Light heavy weight
76,2 kg Ylempi keskisarja Super middle weight
72,6 kg Keskisarja Middle weight
69,9 kg Ylempi välisarja Junior welter/middle weight
66,7 kg Välisarja Welter weight
63,5 kg Ylempi kevytsarja Super light weight
61,2 kg Kevytsarja Light weight
59,0 kg Ylempi höyhensarja Super feather weight
57,2 kg Höyhensarja Feather weight
55,3 kg Ylempi kääpiösarja Super bantam weight
53,5 kg Kääpiösarja Bantam weight
52,2 kg Ylempi kärpässarja Super fly weight
50,8 kg Kärpässarja Fly weight
49,0 kg Alempi kärpässarja Light fly weight
47,6 kg Korsisarja Minimum weight

Englannin kielisiin käännöksiin vaikuttavat myös organisaatioiden antamat käännökset, joten yleensä on hyvä vain keskittyä painoluokkiin ja niiden ylärajoihin, ettei muuten luokkien nimet mene sekaisin.

Mielenkiintoista painoluokissa on tietysti se, että jokaisella on oma maailmanmestaruutensa. Tämä myös tarkoittaa sitä, ettei yksi ottelija saa pitää hallussaan useampaa kuin yhtä mestaruutta kerrallaan. Nyrkkeilijä voi siis ainoastaan otella yhdessä painoluokassa ja voittaa ainoastaan sen maailmanmestaruuden.

Nyrkkeily vedonlyönti

Nyrkkeily vedonlyönti verrattuna muuhun urheiluvedonlyöntiin on hiukan rajoitetumpaa, sillä yleiset urheiluvedonlyönti vaihtoehdot eivät päde tähän lajiin. Esimerkiksi jalkapallossa on vaihtoehtoina monille tutut erilaiset monivedot ja pitkävedot, mutta nyrkkeilyssä on aivan omansa.

Käymme tässä kappaleessa läpi erilaiset vaihtoehdot pääpiirteittäin. Kun valitset vedontarjoajaa, voit heidän kauttaan tutustua vielä tarkemmin juuri kyseisen vedontarjoajan vaihtoehtoihin. Vaihtoehdot on ilmoitettu englanniksi, sillä harvoin suomenkieliset vedonvälittäjätkään kääntävät niitä.

Markkinoilla on kuitenkin erilaisia tapoja ilmaista erilaisia nyrkkeily vedonlyönti vaihtoehtoja. Tähän ongelmaan tarjoamme myös vinkkejä myöhemmin tässä artikkelissa.

Nyrkkeily Vedonlyönti

Bout betting (Outright-voittaja veto)

Bout betting on nyrkkeilyssä käytetty termi Outright-voittaja vedosta. Tässä vedossa siis veikkaat ottelun voittajaa. Voit lyödä vetoa kumman tahansa puolesta, sekä vielä käyttää hyväksesi pelin tasapeliosiota.

Tämä on niin kutsuttu lyhyen aikavälin veto, kun ottelun tulosten tullessa tiedät, voititko vai etkö. Bout betting -vedoilla on usein suuret kertoimet, kun tasapeli on todella harvoin tulos nyrkkeilyssä. Käy tsekkaamassa meidän teksti Anthony Joshua Andy Ruiz jr. ottelusta joka on tämän vuoden joulukuussa!

Round betting

Nimensä mukaisesti tämä nyrkkeily vedonlyönti tapa perustuu eriin (round). Tässä vedossa siis vedonlyöjänä päätät, miten erät voisivat päättyä. Lopuksi siis valitset erän, minkä aikana ottelu ratkaistaan, tai milloin voittaja selviää. Round betting -markkinoilla usein suosikin kertoimet ovat todella alhaiset, joten voit sopivan ottelun tullen veikata altavastaajan puolesta.

Round Group betting

Tämä on hyvin vastaavanlainen vetotapa kuin Round betting -veto, mutta tässä tarjotaan vähän joustavuutta. Sen sijaan, että joudut valitsemaan minkä erän aikana ottelun voittaja selviää, päätät, minkä eräryhmän aikana se selviää.

Tämä on vielä suositumpi nyrkkeily vedonlyönti vaihtoehto kuin edellinen, sillä joskus nimenomaan erän valitseminen voi olla todella haastavaa. Panokset ovat kuitenkin kovat molemmissa, joten kannattaa miettiä, kumpi sinulle sopii paremmin.

Method of Victory

Tässä vedossa nimensä mukaisesti vedonlyöjä päättää tavan, millä ottelu selviää. Tämä onkin yksi mielenkiintoisimmista asioista nyrkkeilyssä, kun emme tiedä, millaisen ässän pelaaja mahtaa vetäistä hihastaan.

Tekotapoja ovat esimerkiksi erilaiset tyrmäiskut kuten suora tyrmäisku tai teknillinen tyrmäisku, tai esimerkiksi vastustajan diskaus. Tässä vedonlyöntitavassa on yhdet suurimmista markkinoista verrattuna muihin vaihtoehtoihin.

Fight to go the Distance

“Distance” nyrkkeilyn terminologiassa tarkoittaa täyttä 12-erän ottelua. Tässä nyrkkeily vedonlyönti vaihtoehdossa siis päätät, pelataanko kaikki 12 erää vai ei. Tässä vedonlyönti vaihtoehdossa on entistäkin tärkeämpää tuntea pelaajien taustat.

Näin voit helpommin arvioida, kuinka monta erää pelin ratkaisemiseksi vaaditaan. Epätasaiset ottelut usein pelataan jo muutaman erän aikana, kun vahvempi nyrkkeilijä viimeistelee vastustajansa ennen aikaisesti.

Over/under rounds

Tämä on hyvin yleinen vetomahdollisuus myös muissa urheilulajeissa. Tässä vaihtoehdossa päätät, kestääkö ottelu ennalta määritellyt erät vai ei. Otetaan esimerkiksi tilanne, missä vedontarjoaja antaa ottelulle 9.5 erää, ja olet ennustanut, että ottelu jää alle annetun määrän. Häviät, jos ottelussa pelataan yli 9.5 erää, mutta voitat, jos ottelu jää alle 9.5 erään.

Nyrkkeily vedonlyönti ja erilaiset strategiat

Kuten missä tahansa vedonlyönnissä, myös menestys nyrkkeily vedonlyönti alalla vaatii paljon taustatutkimusta lajista ja ottelijoista. Ensimmäinen hyvä asia muistaa on se, että pelaat otteluissa, joista olet aidosti kiinnostunut. Jos fanitat jotain tiettyä nyrkkeilijää, tai tuttavapiirissäsi ystävilläsi tai perheenjäsenilläsi on suosikkipelaajia, voit käyttää heidän tietojaan hyväksi.

Näin myös säästät aikaa turhalta googlettamiselta, kun potentiaaliset lopputukset ja muut ottelutiedot ovat helpommin saatavilla tai ainakaan tietojen löytäminen ei ole niin vaivalloista.

Muita tärkeitä asioita ovat vedonvälittäjien tarjonta, pelaajien analysointi, sekä tietysti se, ettet antaisi tunteiden mennä järjen edelle. Seuraavissa kappaleissa käymme vähän läpi tärkeimpiä strategioita.

Pelaajien analysointi

Menestys vedonlyönnissä usein vaatii paljon taustatietoa pelaajista. Tämän kanssa ei kannata leikkiä, sillä parhaat tulokset saat, kun tunnet tilastot. Nyrkkeily vedonlyönti perustuu pitkälti pelaajien reaaliaikaiseen kuntoon, tekniikkaan, ja vointiin.

Nyrkkeilyssä kaikki mahdolliset pienetkin asiat on tilastoitu, joten saat heti hyvän käsityksen pelaajien historiasta, ja voit verrata heidän taitoja muihin pelaajiin. Uutisia seuraamalla pääset myös hyvin vihille siitä, kuinka pelaajat voivat, onko heillä loukkaantumisia taustalla, ja paljon muuta.

Hyviä kysymyksiä pelaajien analysointiin on esimerkiksi heidän nykyinen taso nyrkkeilyliigojen jaotteluun nähden, millä he pelaavat. Toinen hyvä kysymys on heidän paineensieto kyky. Jos esimerkiksi pelaajilla on iso ottelu edessä, ja he tunnetusti saavat lisäenergiaa isosta yleisöstä ja tapahtumasta, voit asettaa varmemmat vedot pelaajan puolesta.

Jos kuitenkin potentiaalinen pelaajasi ei suoriudu vahvasti paineen alla, kannattaa miettiä hetki, ennen kuin lyöt vetoa.

Lisäksi pelaajat käyvät läpi todella tiukat valmistautumismenetelmät otteluihin. Sinun kannattaa seurata ainakin näitä asioita:

  • Treenaako pelaaja uuden valmentajan kanssa?
  • Onko pelaajalla taustalla paljon juhlimista ja muuta epäurheilijamaista käytöstä?
  • Onko pelaaja sairastellut lähiaikoina?

Parhaiden tulosten saavuttamiseksi on usein hyvä käyttää ihan maalaisjärkeä. Vaikka tilastot antavat paljon, sinun on paras luottaa itseesi viimekädessä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että teet itse omat analyysisisi parhaiden uutislähteiden kautta, etkä sokeasti seuraa muiden vedonlyöntivihjeitä.

Sopivimman vedonlyöntimuodon valitseminen

Kuten aiemmin tässä artikkelissa jo esittelimme, nyrkkeily vedonlyönti sisältää useita erilaisia mahdollisuuksia vedonlyöntiin. Voit lukaista ne vielä läpi aikaisemmasta kappaleesta. Vaihtoehdot ovat Bout Betting, Round Betting, Round Group Betting, Method of Victory, Fight to go the Distance, sekä Over/Under rounds.

Lisäksi nyrkkeily vedonlyönti pitää sisällään paljon muita vaihtoehtoja, jotka riippuvat täysin vedonvälittäjästä.

Eri vedonlyöntimuodot kulkevat välillä eri nimillä, eikä niihin aina löydy suoria käännöksiä, jos esimerkiksi haluat pelata suomeksi tai ruotsiksi. Siksi on hyvä tutustua muutaman vedonvälittäjän tarjontaa, ja sen myötä etsiä omat suosikit. Muutenkin nyrkkeilyssä on todella tärkeää tutustua terminologiaan, jotta voisit tehdä entistäkin onnistuneempia vetoja.

Muuten vedonlyöntimuodon nyrkkeily vedonlyönti asioissa on tärkeää, sillä muutut sitä menestyksekkäämmäksi vedonlyöjäksi, mitä varmemmin uskallat pelata. Usein tässäkin harjoittelu tekee mestarin, eli sinun kannattaa kokeilla erilaisia vaihtoehtoja, ennen kuin valitset suosikkisi.

Hyvä idea on myös tarkistella tarjontaa erilaisten vedonvälittäjien sivuilta, jotta voit tutustua tarjontaan, ja lukea tietoja nyrkkeily vedonlyönti muodoista. Näin voit myös verrata omaa tietämystäsi vetovaihtoehdon vaatimiin tietoihin.

Jos esimerkiksi sinulta löytyy valtavasti tietoa pelaajien keskimääräisistä otteluajoista, sinun kannattaa kokeilla Fight to go to the Distance -vetojen kaltaisia vedonlyönti vaihtoehtoja.

Sinulle sopivimman vedonvälittäjän valitseminen

Tämä on mahdollisesti urheiluvedonlyönnissä, aivan kuten nyrkkeily vedonlyönti kysymyksissä, kaikista tärkein asia. Sopivimman löytäminen on tietysti ikuinen ongelma, sillä vedonvälittäjiä on niin paljon. Kaksi asiaa on kuitenkin vertailussa yli muiden: parhaat kertoimet, sekä saatavana olevat promootiot.

Parhaat kertoimet löytyvät usein suurimmilta vedonvälittäjiltä, mutta tämä ei ole aina 100% varma asia. Netistä löytyy paljon sivuja, jotka reaaliaikaisesti vertailevat kertoimia. Tästä pääsemmekin toiseen asiaan. Kun netti on täynnä erilaisia, toinen toistaan mielenkiintoisimpia sivustoja, tässäkin asiassa johdonmukaisuus on todella tärkeää.

Sinun kannattaa tutustua tarjontaan, ja valita vain muutama luotettava sivu. Usein sivustot päivittävät tietojaan eri tahtiin, joten tässä saattaa helposti mennä sekaisin. Näin myös mahdollisesti eri sivujen käyttämä erilainen terminologia ei sekoita päätä.

Parhaat promootiot ovat hyvä keino myös valita oma vedonvälittäjäsi. Tietysti jokainen sivusto tarjoaa jonkinnäköisen tervetuliaistarjouksen, mutta tämän lisäksi useat kasinot tarjoavat myös muita etuja. Joskus, jos kyseessä on nettikasino, edut koskevat vain kasinopelejä, eikä urheiluvedonlyöntiä.

Jos olet päättänyt osallistua vain nyrkkeily vedonlyönti- ja muiden lajien maailmaan, kannattaa valita vedonvälittäjä, joka tarjoaa etuja myös urheilupuolelle.

Usein vedonvälittäjät tarjoavat paljon etuja valmistautuessaan suuriin urheilutapahtumiin houkutellakseen lisää asiakkaita. Siksi tässä on hyvä olla hieman aikaisemmin liikenteessä, ja tarkkailla myös muuta tarjontaa pelitapahtumien ympärillä.

Nyrkkeily Painoluokat

Nyrkkeilyn historiaa Suomessa

Nyrkkeily vedonlyönti on mukava tapa viihdyttää itseään pelien seuraamisen ohella. Nyrkkeily vedonlyönti kuitenkin vaatii pelaajilta paljon tietämystä tilastoista ja erilaisista uutisista alalla. Joka tapauksessa on myös hyvä tutustua nyrkkeilyn historiaan, joten käymme tässä kappaleessa vähän läpi nyrkkeilyn historiaa Suomessa, sekä kaikkien aikojen parhaat suomalaiset pelaajat!

Näillä tiedoilla ei suoraan ole nykyään väliä vedonlyöntiä tehdessä, mutta asiassa kuin asiassa on hyvä, kun on laaja-alaisempi ymmärrys aiheesta.

Nyrkkeily maailmalla on yksi maailman vanhimmista lajeista, sillä siitä on tehty ensimmäiset huomiot jo Antiikin Kreikassa yli 600 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Nyrkkeily nykyaikaisilla säännöillä (ei kuitenkaan aivan sellaisena kuin me sen tunnemme), kehitettiin Englannissa 1600-luvulla, kun muiden kamppailulajien lisäksi Euroopassa kiinnostuttiin myös aseettomasta itsepuolustuksesta. Nyrkkeily painoluokat alkoivat muodostua vasta 1800-luvulla.

Nyrkkeily sellaisilla säännöillä, jotka me tunnemme, kutsutaan myös olympiatyylin nyrkkeilyksi. Olympiatyyli ja ammattinyrkkeily ovatkin kuin kaksi eri lajia, sillä niiden taktiikoissa, säännöissä, ja muussakin pelityylissä on valtavasti eroavaisuuksia.

Erityisesti nämä erottavat toisistaan varustuksen puolesta, sillä ammattinyrkkeilijät esimerkiksi ottelevat ilman paitaa, ja olympiatyylin nyrkkeilijöillä on raskaammat hanskat. Nyrkkeily painoluokat ovat myös jaottelultaan ja nimeltään eri.

Suomessa nyrkkeily otti tuulta alleen 1900-luvun alussa. Kaiken kaikkiaan suomalaiset nyrkkeilijät ovat saavuttaneet 14 olympiamitalia. Nyrkkeilijöistä tämän hetkinen lupaus on Robert Helenius, joka on voittanut jo kaksi Euroopan mestaruutta raskassarjassa, vuosina 2011 ja 2016. Suomesta on tullut muutenkin useita huippunyrkkeilijöitä, jotka esittelemme seuraavaksi.

Parhaat suomalaiset nyrkkeilijät

Suomen Top 10 huonoimmasta parhaimpaan menee seuraavan laisesti: Sten Suvio, Yrjö Piitulainen, Jyri Kjäll, Tarmo Uusivirta, Pekka Kokkonen, Amin Asikainen, Risto Luukkonen, Elis Ask, Olli Mäki, ja Gunnar Bärlund. Olli Mäki onkin ainut, joka vuonna 1962 nousi MM-finaaliin!

Sten Suvio

Sten Suvio oli ensimmäinen suomalainen nyrkkeilyn olympiamitalisti, joka pelasi sekä amatöörikehissä että ammattikehissä. Myöhemmin hän valmensi Ingemar Johanssonia, joka voitto raskaansarjan maailmanmestaruuden.

Yrjö Piitulainen

Yrjö Piitulainen ei koskaan pärjännyt Sten Suviolle, mutta pärjäsi muuten omissa liigoissaan, ja taisteli esimerkiksi Ruotsin välisarjassa. Euroopassa kuitenkin Piitulainen nautti valtavasta suosiosta, ja hänet nimettiinkin parhaimpina päivinään Euroopan Top 10 nyrkkeilijän joukkoon, kuudenneksi parhaaksi nyrkkeilijäksi.

Jyri Kjäll

Kahdeksanneksi parhaana suomalaisena nyrkkeilijänä tunnetaan Jyri Kjäll, joka vuonna 1997 kaatoi englantilaisen Steve Tucketin alle minuutissa. Hän kuitenkin valitettavasti koki paljon loukkaantumisia, mikä muuten hidasti uralla etenemistä.

Tarmo Uusivirta

Seitsemäntenä suomalaisena on Tarmo Uusivirta, voitti Suomen mestaruuden 5-kertaa, ja voitti myös Euroopan mestaruuden vuonna 1979. Hän kävi läpi kahdet nyrkkeily painoluokat, kun hän pelasi sekä raskaassa sarjassa että ylemmässä keskisarjassa. Epäonnisesti kuitenkin Uusivirran manageri aiheutti sen, ettei Uusivirta päässyt niin useisiin otteluihin, kuin olisi tarvinnut.

Pekka Kokkonen

Kuudes suomalainen on Pekka Kokkonen, joka myös Ruotsissa tunnetaan nimellä ”Knockonen”, pelasi raskaassa keskisarjassa. Hänen mottonsa oli kuuluisa ”tyrmää tai tule tyrmätyksi”. Pekka Kokkosen pelihistoria oli tunnettu siitä, että hän pelasi vain maailman huippuja vastaan. Hän antoi hyvän vastuksen, mutta usein koki kurjia tappioita.

Amin Asikainen

Amin Asikainen palautti Suomen maineen nyrkkeilyssä, kun hän voitti EM-kisat vuonna 2006, kun hän tyrmäsi saksalaisen Sebastian Sylvesterin. Kaiken kaikkiaan hän pelasi ammattilaisena 32 kertaa, joista hän hävisi ainoastaan 4!

Risto Luukkonen

Risto Luukkonen on tällä hetkellä ainut suomalainen, joka on voittanut EM-kilpailut ammattilaisena kahteen otteeseen. Hän on tunnettu taktisesta iskustaan, joka ei ole nyrkkeilysarjojen kovin, mutta takuulla kyvykkäin. Yrjö Piitulainen valittiin aikoinaan Euroopan kuudenneksi parhaaksi nyrkkeilijäksi, mutta Risto Luukkonen pääsi maailmanlistan sijalla kuudenneksi!

Elis Ask

Kolmanneksi paras suomalainen nyrkkeilijä on yllätys, yllätys, Elis Ask. Hän on parhaimmillaan päässyt maailmanmestaruuskisoissa kolmanneksi. Ask on tunnetusti peloton ja voimakas nyrkkeilijä, jonka 100% tekninen suoritus usein vei voittoon.

Olli Mäki

Olli Mäki pelasi Elis Askin tallissa, ja nousikin sieltä maailman huipulle. Olli Mäki on ainut suomalainen nyrkkeilijä, joka on päässyt MM-titteliotteluun. Tämä ottelu pelattiin Helsingissä, mitä seurasi uskomattomat 23463 katsojaa. Valitettavasti vastustaja Davey Moore vei voiton. Kaiken kaikkiaan Mäki ottelu viittä vastustajaa vastaan, jotka ovat MM-titteliotteluiden voittajia.

Gunnar Bärlund

Gunnar ”GeeBee” Bärlund on kaikkien aikojen Suomen kovin nyrkkeilijä, joka uransa aikana on kaatanut nyrkkeilymaailman huippuja. Hän voitti amatöörien EM-mestaruuden vuonna 1934. Hän on myös ainoana suomalaisena otellut Madison Square Gardenissa, mikä on jokaisen nyrkkeilijän unelma. Nykyään hänen patsas istuu kauniissa paavalin puistossa joka on koti monelle juopolle.